Dierenvriend of dierenbeul

Dierenvriend of dierenbeul

Beste dierenvrienden,

Als Paardenvriend, zie ik veel wantoestanden in de paardenwereld.

Het grootste leed, wat paarden aangedaan word is het alleen stallen van paarden. Als ik door Nederland rij zie ik veel paarden alleen op een weiland staan, dit is de reinste vorm van geestelijke dierenmishandeling. Een paard is een sociaal dier, deze dieren moeten contact hebben met soortgenoten, anders teren ze weg in eenzaamheid.

Het sociale contact van paarden met soortgenoten is van het grootste belang, voor socialisatie, als paarden geen contact hebben met andere soortgenoten kwijnen ze van eenzaamheid langzaam weg en worden depressief, met alle gevolgen van dien.

Paardenvrienden creëren zelf ook onhoudbare situaties voor de paarden. Neem nu het voorbeeld, de hele dag staat het paard op stal bij een manege, of wordt in het beste geval 1 uur per dag op de wei gezet. Tja vind je het dan gek, dat het paard afwijkend gedrag laat zien zoals lucht-zuigen en waven. Tijdens het waven wordt endorfine door het lichaam aangemaakt, waardoor het paard een prettig gevoel gaat krijgen, zodat de depressiviteit naar de achtergrond gaat verdwijnen.Het is eigenlijk een soort van drugs waar het paard verslaafd aan wordt.

Ook de kennis van verzorging is een belangrijk punt, wat veel dierenleed kan veroorzaken, paarden met mok problemen, hoef verzorging, wond verzorging, etc. Hier kan ook nog veel over geleerd worden.

Ook zie je veel wantoestanden op manege’s, ik als paardenmens kom wel eens op verschillende manege’s het leed dat je daar ziet kun je bijna niet met een pen beschrijven. Paarden de de hele dag in de box staan, en er alleen uitgehaald worden als er lessen zijn. Paarden die per jaar maar 2 weken op de wei komen…..dit noemen ze dan dat de paarden ‘op vakantie gaan’……..Wat ik niet begrijp dat de ruiters op deze manege’s rijden en niet het leed willen zien wat de dieren wordt aangedaan…….

De paarden op deze manege, kunnen niet opgezadeld worden, zonder dat de ruiter een trap of een beet krijgt. Als ik paard zou zijn,…….dan zou ik het zelfde gaan doen, je krijgt echt als paard het idee dat je enkel en alleen gebruikt wordt voor het plezier van mensen, en dat er geen ruimte is voor je eigen plezier. Dat is de reden dat we ons hard maken door middel van een campagne, dat paarden niet meer alleen gehouden mogen gaan worden en dat het welzijn van paarden in manege’s verbeterd gaat worden.Je hebt in Nederland verschillende organisaties die sterren uitdelen aan manege’s, maar daar wordt enkel gekeken naar de accommodatie en niet zo zeer naar het welzijn van de paarden.

Ik roep alle paardenvrienden op om op jullie manege eens kritisch te gaan kijken naar het welzijn van de paarden en mee te doen aan het onderzoek.

Op de website gaan we uit uitkomsten bekend maken en gaan we de beste manege de gouden paardendrol uitreiken.

Bedankt voor het deelnemen aan het onderzoek! namens de paarden.

Published by

One thought on “Dierenvriend of dierenbeul

  1. Manege t hoogt in Utrecht. Groepshuisvesting met 24/7 kuil, zelf kiezen waar ze willen zijn. Paddock, weide. En met zorg en hart voor dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *