Handel in Honden

De handel in honden,
Het is eerste kerstdag, zit nu lekker aan een bak koffie. Zag net op Facebook een advertentie voorbij komen van een collega organisatie om de malafide honden-handel aan te pakken, als je meer wilde weten moest je eerst je E-mail, adres, telefoonnummer en nog meer gegevens achter laten. Begon al te fronzen met mijn wenkbrauwen, waarom gegevens invullen als je meer wilt weten over hun actie?

De handel in honden,
Het is eerste kerstdag, zit nu lekker aan een bak koffie. Zag net op Facebook een advertentie voorbij komen van een collega organisatie om de malafide honden-handel aan te pakken, als je meer wilde weten moest je eerst je E-mail, adres, telefoonnummer en nog meer gegevens achter laten. Begon al te fronzen met mijn wenkbrauwen, waarom gegevens invullen als je meer wilt weten over hun actie?

Het antwoord is mij natuurlijk duidelijk, om gegevens te verzamelen van dierenvrienden, om ze te mailen en te bellen of ze de knip willen gaan trekken (Twents voor portemonnee)…..terwijl ze al miljoenen hebben…. Maar goed mijn blog zal niet gaan over geld maar over de handel in honden.

In Nederland heeft ieder gezin statistisch gezien 1,5 hond….dat zijn verschrikkelijk veel honden en een grote economische motor van onze economie. Dierenartsen, dierenwinkels, overheid, fokkers, handelaren in honden, iedereen verdient kapitalen aan …….HONDEN……

Enkele jaren geleden zijn wij als Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren bezig geweest deze, in de volksmond, malafide handel aan te pakken…we hebben een rechtszaak gevoerd tegen een grote handelaar in Franse Buldoggen, samen met Tros Radar. Deze rechtszaak is door de handelaar aangegrepen om geld te verdienen aan de rechtszaak, omdat Tros Radar zonder dat ze bewijs hadden, de handelaar als malafide bestempelde, zonder hoor en wederhoor. Ik zal jullie verder niet gaan vermoeien met deze rechtszaak.

Er is veel mis in het hondenland, eigenlijk kunnen we geen hond meer gaan aanschaffen……. Ik kan dus ook niet bedenken wat ik schokkender vind, pups aan de lopende band uit een fok teef, die het daglicht niet ziet en waar de spenen, waar de pups melk uit drinken, over de grond slepen, omdat elke loopsheid er weer een lading pups in gaan. Door het dekken van een reu…

Of een hond die gefokt wordt op uiterlijke kenmerken, die niet meer kan ademen bij een temperatuur van 20 graden, of dood omvalt als je een stukje met hem gaat lopen aan de fiets omdat de luchtwegen zo gefokt zijn dat hij alleen nog maar rochelt en snakt naar adem.
Of het zo klein maken van het hoofd, dat de hersenen opgepropt zitten, dat de hond de hele dag zit te krabben aan zijn hoofd. Dit komt niet door de jeuk, maar door de pijn en de druk op de hersenen….. en dat het lijkt of hij bolle ogen heeft, maar in werkelijkheid passen de ogen niet meer in de schedel en dreigen er uit te ploppen….

Er zijn veel organisaties, die dit jaren gewoon hebben laten gebeuren, juist omdat er een miljarden economie achter zit en in economische slechte tijden pas je natuurlijk wel op om deze miljarden economie aan te gaan pakken en het welzijn van de honden voorop te zetten. Nee, kun je beter je aandacht richten op levensgevaarlijke vechthonden……..tja…..zijn er toch niet zoveel van als de labrador of de golden retriever.
Begrijp me goed, natuurlijk moeten bijtincidenten aangepakt worden. Daar hebben wij ons als stichting ook druk voor gemaakt door het ontwikkelen van een cursus voor het baasje zonder hond….vaak is het probleem het baasje en niet de hond. Ook hebben we veel energie gestoken in het ongedaan maken van de Pitbull wetgeving, deze was ook in het leven geroepen om de economie achter de hond te redden. Bijtincidenten betekende dat de hond uit de gratie kwam… moet oppassen anders ga ik afdwalen, was aan het schrijven over de handel in honden.

Ik had zelf ook twee honden, Arco en Sem. Arco was een hond waar ze pakwerk mee gedaan hadden, baasje moest een tijdje de bak in, mijn bevriende advocaat vroeg of ik een tijdje Arco wilde adopteren totdat het baasje weer vrij was. Natuurlijk wilde ik dat.. Baasje kwam vrij na een jaar en ik wilde eigenlijk geen afstand meer doen. Na overleg mocht ik Arco houden. Toen Arco oud werd, heb ik een pup Sem gekocht, een rashond, zelfde soort ras als Arco…Arco was een mengelmoes…

Toen mijn rashond Sem 5 was is er geconstateerd dat de wervels aan elkaar gegroeid waren, meestal een teken dat er te veel mee doorgefokt is. Sem zit alle dagen op pijnstillers, zonder deze zou hij bij het opstaan vergaan van de pijn…..tja rashond……mijn oude Arco is 16 jaar geworden, zijn lichaam was op en kon niet meer…..En Sem de rashond kan het niet volhouden zonder pijnstillers……En natuurlijk is de fokker niet thuis en neemt geen verantwoordelijkheid……Dit kost namelijk geld……..

Ik heb regelmatig gedacht wat is de kwaliteit van leven als je dagelijks pijnstilling moet hebben, om een pijnloos leven te hebben. Ik heb regelmatig gedacht, moet ik mijn maatje niet in laten slapen….moet ik zo egoïstisch zijn om hem in leven te laten, omdat IK hem zo zou missen?
Het werken met verwaarloosde paarden heeft mij hier antwoord op gegeven, we krijgen ook vaak paarden binnen, waarvan anderen zeggen..deze zijn te ziek, kun je niets meer mee….later zijn dit super gezonde en blije paarden….

Zolang een dier plezier heeft, moet je alles op alles zetten om dit dier er weer bovenop te krijgen…als ik thuis kom is Sem altijd blij…moet je hem eens zien als hij mee gaat naar de paarden of in de auto……hij geniet ervan…..zolang hij blijft genieten…..ga ik geen keuze maken om hem in te laten slapen….

Wens iedereen fijne kerstdagen, hoop dat de fokkers, handelaren, malafide of niet, hun verantwoordelijkheden nemen als ze een hond op deze wereld zetten…………

Met vriendelijke groet,

Henk ten Napel

Published by

0 thoughts on “Handel in Honden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *