Vaak zie je paarden alleen in een wei staan, dit is niet goed voor het welzijn van de paarden.

Paarden zijn natuurlijk kudde dieren, ieder heeft zijn eigen rol en door een goede samenstelling leren de jonge dieren dus de regels van de ouderen. Niet alleen hoe ze paard moeten zijn, maar ook gedragsregels. Vaak hoor je dat een paard die met de fles is opgevoed in een later stadium “het verschoppelingetje” van de groep is.

Dit alles gebeurt omdat het paard geen normen en waarden heeft geleerd. Hij heeft nooit geleerd wat de gedragsregels binnen een groep zijn, nooit geleerd wat lichaamstaal inhoud en hoe je er op moet reageren. En om in ‘mensentermen’ te praten: nooit geleerd wat eigen ruimte is en dat bijten en slaan niet de bedoeling is.

Wanneer je zo’n paard uiteindelijk weer in een groep wil zetten, spreekt hij de taal van zijn nieuwe groepsgenoten niet. Dit kan voor heel veel problemen zorgen, van altijd zielig en eenzaam in een hoekje staan, tot serieuze beschadigingen aan de paarden. Puur omdat ze elkaar niet begrijpen en het paard dus onbewust allerlei grenzen overgaat en regels overtreed.

Regelmatig hoor je dat mensen een geit of een schaap of een ander dier als “maatje” voor het paard gebruiken, helaas heeft dit niet zoveel zin, de dieren spreken elkaars taal niet!

Het niet leren  van lichaamstaal is gevaarlijk voor mensen en andere paarden. Paarden die de lichaamstaal niet hebben geleerd snappen niet hoe ze zich binnen een groep moeten gedragen en zullen gebrek aan respect naar de mensen en andere paarden gaan vertonen. Het beste voor het welzijn van de paarden is een gemengde groep met paarden of een ander paard erbij.

Op maneges is er ook vaak zaken mis door gebrek aan sociaal contact met andere paarden. Doordat de wanden van de box dicht zijn kunnen ze  elkaar niet zien en niet communiceren met elkaar. Ook het niet op de wei komen in de groep veroorzaakt problemen met betrekking tot het gedrag. Doordat de paarden veel lopen in de manege lessen en niet kunnen ontspannen op de wei en leren van elkaar. Paarden en andere sociale dieren kunnen depressief worden en A-sociaal als ze niet minimaal met een andere soortgenoot gehouden worden.

Maar het beste is en blijft een gemengde groep of ander paard, waarbij communicatie en lichaamstaal mooi in balans is. Heb je zelf geen geld voor een tweede paard? Er zijn genoeg mensen die een goed plekje zoeken voor hun oudje, jonkie of niet meegroeiende pony.

Ook bij Paard Zoekt Baas hebben ze regelmatig een paard of pony die als weidemaatje een nieuw tehuis zoekt.

Er zijn meer sociale dieren die eigenlijk niet alleen gehouden zouden mogen worden zoals een konijn en cavia. In verschillende landen om ons heen is het wettelijk verplicht om een sociaal dier met een soortgenoot te houden. Het “samen” voorkomt veel dierenleed.

Wat hebben wij al gedaan?

Wij hebben al meer dan een jaar geleden dit probleem kenbaar gemaakt bij de politiek. We zijn blij dat er al verschillende initiatieven genomen zijn om het welzijn van paarden verbeteren, maar  we zijn er nog niet.

Een een dier hoort niet alleen!