De Stichting Zinloos Geweld Tegen dieren dringt al langere tijd aan op een ‘zelfstandig houdverbod’ voor dierenbeulen. De stichting heeft er samen met Joost Eerdmans voor gezorgd dat enkele jaren geleden de straf op dierenmishandeling is verhoogd.

Als dit wetsvoorstel straks echt een wet gaat worden, krijgt de rechter meer mogelijkheden om dierenmishandelaars strenger te straffen. Mensen dier straks hun dieren verwaarlozen of mishandelen mogen enkele jaren geen dieren meer houden. Wij hopen dat het houdverbod straks 10 jaar gaat bedragen. Op deze manier geeft de overheid een signaal af, dat zij mishandelen van dieren niet meer accepteren.

Momenteel is de wetgeving zo geregeld dat een dierenbeul twee maal de fout in moet gaan, voordat er een houdverbod wordt uitgesproken door de rechter. Ook moet het houdverbod gaan gelden voor dierenverzamelaars, deze mensen met een ‘te groot hart’ voor dieren vaak opnieuw weer de fout in.

Eerst moet het voorstel nog  langs de Raad van State en de Tweede en Eerste Kamer. Pas nadat die ermee ingestemd hebben kan het een echte wet worden en kan het zelfstandig houdverbod worden opgelegd. 

Wat gaan wij doen

Wij gaan zorgen dat het initiatief wetsvoorstel van minister Grapperhaus van veiligheid en justitie zo snel mogelijk op de politieke agenda komt te staan de kamerleden. Wij essen dat een zelfstandig houdverbod zo snel mogelijk een wet gaat worden, zodat de rechter ook een zelfstandig houdverbod op kan leggen.